Frietje met

Magere Kwark

Fastfood of gemaksvoedsel is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is.


Het concept van snel klaar te maken gerechten die bij speciale verkooppunten te krijgen zijn is al oud. Reeds in het Romeinse rijk waren in de grote steden gaarkeukens en kraampjes waar brood en wijn werd verkocht. De verkopers verkochten naast brood en wijn ook porties gekookte groente. Fastfood is vanuit de oorsprong dus niet ongezond.

Het frietje met is in Nederland een traditioneel fastfood gerecht, wat in de loop der jaren een hele ontwikkeling heeft doorgemaakt. Vroeger werden frietjes namelijk gebakken in dierlijk vet, maar tegenwoordig wordt dit gebakken in vloeibare olie. Hierdoor is het frietje met in gezondheid gestegen. Als je dit vergelijkt met een aardappel die je thuis bakt in de pan kan het frietje met zelfs gezonder zijn! In een professionele frietzaak is namelijk veel aandacht voor de kwaliteit van de olie en de juiste temperatuur. Wanneer friet gebakken wordt in een optimale temperatuur neemt de friet zeer weinig vet op en wordt het frietje lekker knapperig.

Wanneer we dan kijken naar een volwaardige maaltijd kan een frietje dus prima je aardappel, pasta of rijst vervangen. Aan het eind van de dag, of misschien wel aan het eind van de week, gaat het om balans. Wat betekent dat het om een totaalplaatje gaat waarin we niet kijken naar individuele producten maar naar de combinaties die je maakt. Kiezen voor een frietje kan prima, mits je aan het totaalplaatje denkt waarin bijvoorbeeld groente, fruit en zuivel niet mogen ontbreken.

Gezonde snack - geroosterde groenten uit de oven door Excellent Life



Dit recept is een perfecte manier om van je frietje met snack een volwaardige maaltijd te maken. In de tijd dat de groenten in de oven zitten kun je de frietjes gaan halen!

Geroosterde groenten uit de oven

4 personen

10 minuten voorbereiden, 25 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 250 gram bospeen
  • pakje groene asperges (+/-350 gram)
  • 2 rode bieten (vacuüm voorverpakt)
  • 150 gram knolselderij
  • ui
  • 2-4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 citroen
  • olie
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 190ºC.

De bospeen en asperge kun je indien nodig wassen en het uiteinde van de asperge er af snijden. Snijd de biet en ui in gelijke stukken en snijd de knolselderij in kleine blokjes van 2 bij 2 cm ongeveer.

Leg de groenten , met uitzondering van de bieten, en de citroen met de gesneden zijde naar boven in een ovenschaal en bestrooi met zout en peper.

Meng de knoflook met de olie en verdeel over de groenten.

Rooster de groenten nu 25 minuten in de oven en voeg na 10 minuten de bieten toe.

De citroen knijp je over de groenten uit zodra deze uit de oven komen.

Tip: je kunt alle soorten groenten roosteren in de oven. Let er wel op dat wanneer je zachte groenten zoals courgette of tomaat gebruikt ze minder lang geroosterd hoeven te worden.

Print recept
Gezonde snack - salade kaassoufflé door Excellent Life

Dat sla niet alleen voor konijnen is bewijst deze salade wel! Een super lekkere en gezonde combi van je frietje met! Makkelijk te bereiden en snel klaar.

Salade kaassoufflé

4 personen

Bereidingstijd ongeveer 20 minuten

Ingrediënten

  • Grote zak rucola melange
  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • 3 rode uien
  • 300 gram geroosterde groenten zoals paprika, courgette, bloemkool of broccoli
  • 50 gram ongezouten noten
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • olie (zonnebloem of olijf, naar smaak)
  • 4 kaassouflee’s

Snijd de komkommer over de lengte in 4 kwarten en haal het binnenste gedeelte eruit, dit is erg waterig. Snijd de komkommer daarna in stukjes.

Snijd 2-3 rode uien in halve ringen. Verhit in een koeken pan een scheutje olie en roerbak hier de ui 2 minuten in. Voeg daarna ongeveer 2 eetlepels bruine suiker toe en laat dit smelten. Blus daarna de ui af met een scheut balsamico azijn en water. Laat dit inkoken totdat het stroperig wordt. Voeg daarna 2 in halve schijven gesneden tomaten toe.

Snijd de geroosterde groenten, naar keuze, in repen.

Verdeel alle groenten over de borden en verdeel daarna het ui en tomaat mengsel erover.

Als laatste verdeel je de noten over de salades en leg je de kaassoufflé boven op.

Tip: het rode ui en tomaat mengsel is ook heel erg goed van te voren te maken en koud in de salade te doen. Heb je hier nog wat van over dan is dit super lekker bij een bruine boterham met kaas!

Print recept